По-високите температури в Арктика размразяват вечните ледове в региона - замръзнал слой почва

...
По-високите температури в Арктика размразяват вечните ледове в региона - замръзнал слой почва
Коментари Харесай

Учени съживиха „зомби“ вирус, прекарал 48 500 години в леда

По-високите температури в Арктика размразяват вечните ледове в региона - заледен пласт почва подземен, които има капацитета да съдържа вируси, които, откакто са били в латентно положение в продължение на десетки хиляди години, могат да застрашат здравето на животните и хората, заяви CNN.

Докато пандемия, отприщена от болест от далечното минало , звучи като сюжет на научно-фантастичен филм , учените предизвестяват, че рисковете, въпреки и ниски, не би трябвало да се подценяват. Химически и радиоактивни боклуци, датиращи от Студената война, които имат капацитета да навредят на дивата природа и да нарушат екосистемите, също могат да бъдат изпуснати по време на топене.

„ С безконечния лед се случват доста неща, които провокират безпокойствие, и това наистина демонстрира за какво е супер значимо да запазим допустимо най-голяма част от него “ споделя Кимбърли Майнър, академик по климата в Лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Калифорнийския софтуерен институт в Пасадена, Калифорния.

Warmer temperatures in the Arctic are thawing the region's permafrost — a frozen layer of soil beneath the ground — and potentially stirring viruses that, after lying dormant for tens of thousands of years, could endanger animal and human health.
— CTV News Calgary (@CTVCalgary)
Вечният лед покрива една пета от Северното полукълбо, като е в основата на арктическата тундра и бореалните гори на Аляска, Канада и Русия в продължение на хилядолетия. Той служи като тип капсула на времето, съхранявайки — в допълнение към античните вируси — мумифицираните остатъци от редица изчезнали животни, които учените съумяха да открият и проучат през последните години, включително две пещерни лъвчета и вълнест носорог.

Причината, заради която безконечният лед е добра среда за предпазване, не е единствено тъй като е студена; това е среда без О2, в която светлината не прониква. Но сегашните температури в Арктика се покачват до четири пъти по-бързо от останалата част на планетата , отслабвайки горния пласт на безконечния лед в района.

За да разбере по-добре рисковете, подбудени от замразени вируси, Жан-Мишел Клавери, почетен професор по медицина и геномика в Медицинския факултет на Екс-Марсилия в Марсилия, Франция, тества земни проби, взети от сибирския лед, с цел да види дали има вирусни частици съдържащите се в него към момента са заразни. Той търси това, което разказва като „ зомби вируси “ – и е намерил някои.

Pass sanitaire: " La quatrième vague du Covid est un mensonge d'Etat ", clash en direct du virologue Jean-Michel Claverie sur le plateau de BFMTV -
C'est peu après 13h15 aujourd'hui, que le virologue Jean-Michel Claverie a instauré une certaine gêne sur...
— Les Envahis (@LEnvahis)
Ловецът на вируси

Клавери учи избран вид вирус, който за първи път открива през 2003 година Известни като великански вируси, те са доста по-големи от типичното многообразие и се виждат под елементарен светлинен микроскоп, а не под по-мощен електронен микроскоп – което ги прави добър модел за това тип лабораторна работа.

Усилията му да открие вируси, замръзнали във безконечния лед, са частично въодушевени от екип съветски учени, които през 2012 г.  съживиха диво цвете от 30 000-годишна семенна тъкан , намерена в дупка на катерица. Оттогава учените също сполучливо върнаха към живот антични микроскопични животни. 

През 2014 година той съумя да съживи вирус, който той и неговият екип изолираха от безконечния лед,  правейки го инфектиран за първи път от 30 000 години , като го вмъкнаха в култивирани кафези. От съображения за сигурност той беше избрал да изследва вирус, който може да се насочи единствено към едноклетъчни амеби, а не към животни или хора.

Researcher Jean-Michel Claverie and his team have managed to revive the frozen virus and other strains, including a 27,000 year-old sample taken from the stomach of a woolly mammoth. via
— Ashis Basu (@BasuAshis)
Той повтори подвига през 2015 година, като изолира друг вид вирус , който също е ориентиран към амебите. И в последното си проучване, публикувано на 18 февруари в списание Viruses , Клавери и неговият екип изолираха няколко варианта на античен вирус от голям брой проби от безконечния лед, взети от седем разнообразни места в Сибир, и демонстрираха, че всеки може да болести култивирани кафези от амеба.

Тези най-нови варианти съставляват пет нови фамилии вируси, в допълнение към двете, които той бе съживил преди този момент.  Най-старият е на съвсем 48 500 години , основан на радиовъглеродно датиране на почвата, и идва от земна проба, взета от подземно езеро на 16 метра (52 фута) под повърхността. Най-младите проби, открити в наличието на стомаха и козината на останките на вълнест мамут, са на 27 000 години .

Това, че вирусите, заразяващи амеба, към момента са инфекциозни след толкоз време, е показателно за евентуално по-голям проблем , сподели Клавери. Той се притеснява, че хората считат проучването му за научно любознание и не възприемат вероятността античните вируси да се върнат към живота като сериозна опасност за публичното здраве.

„ Ние преглеждаме тези вируси, заразяващи амеба, като заместители на всички други вероятни вируси, които могат да бъдат във безконечния лед “, сподели Клавери пред CNN.

„ Виждаме следи от доста, доста, доста други вируси “, добави той. 

„ Значи знаем, че са там. Не знаем сигурно дали са още живи. Но нашето размишление е, че в случай че вирусите амеба са към момента живи, няма причина другите вируси да не са към момента живи и способни да заразят личните си гостоприемници ", споделя той.

Могат ли да за заразяват хора

Следи от вируси и бактерии, които могат да заразят хората, също са открити непокътнати във безконечния лед. 

Проба от бял дроб от тялото на жена, ексхумирана през 1997 година от постоянно замръзналата земя в село на полуостров Сюард в Аляска, съдържа геномен материал от варианта на грипа, виновен за пандемията от 1918 година  През 2012 година учените потвърдиха, че 300-годишните мумифицирани остатъци на жена, заровена в Сибир, съдържат генетичните сигнатури на вируса, който предизвиква едра шарка.

Избухването на антракс в Сибир, което засегна десетки хора и повече от 2000 северни елена между юли и август през 2016 година, също е обвързвано с по-дълбокото топене на безконечния лед през извънредно горещите лета, което позволява на старите спори на Bacillus anthracis да изплуват отново от остарели гробища или скотски трупове.

Биргита Евенгорд, почетен професор в катедрата по клинична микробиология на университета Умеа в Швеция, споделя, че би трябвало да има по-добро наблюдаване на риска, подбуден от евентуални патогени в размразяването на безконечния лед.

Claverie specializes in giant viruses, such as Pandoraviruses (I'm not making this up). Giant viruses can be seen under a regular light microscope!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР